Marzec 21

Tuńczyk z makaronem – szybki przepis

By Edwin Zasada In Obiad

Lubicie tuńczyka? Bo ja ostatnimi czasy bardzo i muszę się przyznać, że jadam go praktycznie raz w tygodniu pod różnymi postaciami, ale najbardziej przypadł mi on do gustu jako składnik pasty obiadowej. Zatem łapcie przepis i sprawdźcie ten smak – polecam

Potrzebne produkty na jedną porcję:

– ½ puszki tuńczyka w

– 20 g cebuli białej

– pół ząbka czosnku

– 50 g żółtej papryki

– 50 g czerwonej papryki

– 4 oliwki zielone

– 15 g pestek dyni

– 50 g makaronu durum lub pełnoziarnistego

– 5 ml oliwy (pół łyżki)

Potrzebne przyprawy:

– sól

– pieprz

– chili

Sposób przygotowania:

– ugotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu

– w czasie gdy makaron będzie się gotować, rozgrzej na patelni odrobinę oliwy, posiekaj drobno cebulkę i wrzuć ją do smażenia. Następnie wyciśnij przez praskę pół ząbku czosnku na patelnię

– pokrój w małe kawałeczki paprykę i dorzuć na patelnię wraz z pestkami dyni, a następnie popieprz wszystko odrobinę i dodaj chili

– ugotowany makaron wrzuć na patelnię, dodaj tuńczyka i wszystko razem dokładnie wymieszaj

– wyłóż danie na talerz, dodaj pokrojone zielone oliwki

Gotowe! To danie jest bardzo proste, bardzo bogate w białko i węglowodany, a przy okazji smaczne. Dajcie znać czy Wam zasmakowało.

Tuńczyk z makaronem - szybki przepis

Tuńczyk z makaronem - szybki przepis

Tuńczyk z makaronem - szybki przepis

Spodobał Ci się przepis? Daj lajka!

  • za oliwkami nie przepadam, więc będę szukał jakiegoś składnika zamiennego. W przypadku pizzy sprawdza się zamiana na pieczarki, ale tam nie ma w zestawie tuńczyka, więc pewnie nie będzie to trafny wybór. No i brakuje mi jakiejś śmietany, ew. jogurtu naturalnego, by zrobił się z tego lekki sosik… Ale warte wypróbowania ;).

  • Bardzo ciekawy przepis. Jadałam makaron z tuńczykiem w restauracjach, był naprawdę doby, ale w domu jakoś mam obawy, że nie wyjdzie :/