Luty 1

Serek wiejski z wkładką… na słodko

By Edwin Zasada In Śniadanie

Serek wiejski jest jednym z ulubionych produktów znajdujących się w mojej lodówce.

Do dziś jadłem go z warzywami lub sam, bez dodatków. Jednak nadszedł czas na mały eksperyment, w którym postanowiłem zrobić serek wiejski z wkładką nadającą słodkiego smaku. Udało się, więc z czystym sumieniem mogę Wam polecić to danie. Idealne na pierwsze lub drugie śniadanie.

Do swojego serka dorzuciłem następujące składniki:

– ziarna słonecznika 10g

– pestki dyni 15g

– gruszkę surową 120g

Po pokrojeniu gruszki w drobną kosteczkę (w męskim rozumieniu) wymieszałem wszystkie składniki z serkiem i gotowe. Ciekawi jesteście ile kalorii ma to danie? Proszę bardzo, oto odpowiedź.

Serek Wiejski

Stwierdzam, że ten posiłek można podać na dwa sposoby. Po pierwsze nałożyć go na lekkie pieczywo i zrobić z tego coś w stylu kanapek. Jednak jeżeli wybierzecie tę formę podania sugeruję wcześniej odsączyć serek wiejski z wody. Inaczej wyjdzie Wam mała powódź na kanapkach. Mi tak wyszło, więc mam nauczkę na przyszłość.

Druga opcja jest bardziej klasyczna, gdzie pieczywo podajemy obok serka z wkładką. Pychota, mówię Wam. Idealnie pasują do siebie te smaki.

Ok, a teraz zobaczcie, że nie tylko pysznie to wszystko smakuje, ale również wygląda. 🙂

Serek wiejski z wkładką... na słodko

Serek wiejski z wkładką... na słodko

Serek wiejski z wkładką... na słodko

Serek wiejski z wkładką... na słodko

Serek wiejski z wkładką... na słodko

Serek wiejski z wkładką... na słodko

Serek wiejski z wkładką... na słodko