Styczeń 6

Sałatka z burakiem oraz serem pleśniowym

By Edwin Zasada In Obiad

Inspiracje do swoich przepisów zbieram z różnych miejsc. Ktoś napisze mi na Instagramie, że lubi mango, a to u rodziców na niedzielnym obiedzie mama zaserwuje pyszne buraczki na ciepło albo najdzie mnie ochota, aby do koszyka w sklepie wrzucić mix gotowych sałat.

W pojedynkę te składniki nie dają żadnego dania, ale gdy się odpowiednio połączy kropki, może wyjść coś fajnego, coś smaczego. I tak było tym razem. Tak powstała sałatka z burakiem oraz serem pleśniowym.

Potrzebne składniki (porcja dla trzech osób):

– 100 g sera pleśniowego, jeżeli nie lubisz, użyj parmezanu (100g/359kcal)

– 4 średniej wielkości buraki (480g/184kcal)

– opakowanie z gotowym mixem sałat (180g/34kcal)

– jedno dojrzałe mango (280g/188kcal)

– 125 g pomidorków daktylowych (125g/14kcal)

Składniki do sosu:

– jedna limonka (100g/48kcal)

– dwie łyżeczki oliwy z oliwek (10g/162kcal)

– pół łyżeczki sezamu (10g/65kcal)

Potrzebne przyprawy:

– pieprz

– sól

– chili

– czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

– umyj buraki, a następnie wrzuć do garnka i zalej wodą. Wtedy wstaw je do gotowania na średnim ogniu. Od momentu zagotowania wody, buraki powinny gotować się 60 minut bez dodatku jakichkolwiek przypraw,

– wyciśnij sok z limonki do małej miseczki, a następnie dodaj dwie łyżeczki oliwy z oliwek. Potem dodaj sezam i przyprawy. Odrobinę soli, trochę pieprzu, szczyptę czosnku granulowanego oraz chili według uznania i wszystko porządnie wymieszaj ze sobą,

– wrzuć mix gotowej sałaty do miski, a następnie dodaj sos i porządnie wymieszaj wszystko, aby liście sałaty nabrały aromatu i smaku,

– obierz i pokrój w paseczki mango i dorzuć do sałaty,

– pokrój pomidorki na pół i również dodaj do miski z sałatą,

– po ugotowaniu buraków należy przed ich obraniem i pokrojeniem je schłodzić. Następnie po obraniu kroimy buraki w kosteczkę lub inny dowolny większy kształt, a następnie dodajemy do pozostałych składników w misce i wszystko mieszamy,

– ser pleśniowy kroimy w małe kosteczki i posypujemy sałatkę z wierzchu,

Gotowe! Wystarczy nałożyć, zatem życzę smacznego i czekam w komentarzach na opinię jak smakowało.

Sałatka z burakiem oraz serem pleśniowym

Sałatka z burakiem oraz serem pleśniowym

SONY DSCSałatka z burakiem oraz serem pleśniowym

Sałatka z burakiem oraz serem pleśniowym

  • Paulina Wnuk

    Lubię takie eksperymentalne połączenia 🙂 Mango, burak i ser pleśniowy brzmi super, muszę wypróbować 🙂

    • Edwin Zasada

      Polecam, do tego wszystkiego limonka dodaje kwaskowatego smaku. Jak dla mnie super no i bez mięsa (o ile ktoś lubi). 🙂

  • Kometa

    Zainspirowałeś mnie i zrobiłam, wyszło smakowicie. 🙂 Dzięki!

    • Bardzo, bardzo się cieszę. 🙂 Niedługo pojawi się zapewne nowy przepis na danie z burakiem, zatem zaglądaj na bloga. 🙂

  • Boogie

    Świetna sałatka! Z braku składników zastąpiłam mango melonem i też było pysznie 🙂