Listopad 17

Pomarańcza w 65% kakao z sezamem

By Edwin Zasada In Podwieczorek, Śniadanie

Co robisz gdy masz w domu kawałek czekolady, a zbliża się pora posiłku? Zjadasz, czy walczysz ze sobą i się powstrzymujesz od łakomstwa?

Tak było dziś u mnie gdy natrafiłem w szafce na czekoladę z dużą zawartością kakao (taka jest najlepsza). Nie mleczna, nie z orzechami, tylko gorzka, ciemna, dobra czekolada. Tak wiem, niektórzy tego nie uznają w kategorii słodyczy, też tak miałem do momentu gdy nie zmieniłem swoich nawyków żywieniowych.

 

Zatem postanowiłem znaleziony skarb mądrze wykorzytsać. Ponieważ w głowie miałem perspektywę długiego treningu postanowiłem zaserwować sobie drugie śniadanie na słodko.

Do jego przygotowania potrzebować będziecie:

– 40 g gorzkiej czekolady (pow. 65% kakao) (40g/208kcal)

– 200 g pomarańczy (200g/90kcal)

– 75 g kiwi (75g/45kcal)

– 5 g sezamu (5g/32kcal)

– 5 g miodu (5g/16kcal)

– 5 g pestek słonecznika (5g/27kcal)

Sposób przygotowania:

– pomarańczę i kiwi należy obrać, a następnie pokroić w plasterki

– czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią owoce, a potem posypujeme zesamem i pestkami dyni na koniec pokrywając małą wartwą miodu

Gotowe, pozostaje życzyć smacznego.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC