Luty 12

Omlet z mango i masłem orzechowym – przepis

By Edwin Zasada In Śniadanie

Większość moich czytelników wie, że jestem wielkim miłośnikiem masła orzechowego. Mógłbym je jeść ze wszystkim, dzięki czemu mogę testować mniej lub bardziej oczywiste połączenia. I tak właśnie ostatnio odkryłem omlet z mango i masłem orzechowym.

Jak zrobić, aby to był zdrowy posiłek, a nie bomba kaloryczna? Wystarczy pilnować się gramatury, a wtedy kaloryczność powinna wskazywać wyniki w okolicy 400 kcal.

Potrzebne produkty do omleta z mango i masłem orzechowym:

  • dwa jajka, ja używam zerówek lub jedynek
  • masło orzechowe (20 g) najlepiej wchodzi to o smaku piernika
  • mango (200 g) dojrzałego

Jak wybrać dobre mango? To proste. Jak weźmiecie je do ręki powinno być lekko miękkie. Wtedy macie pewność, że nie jest za świeże i będzie soczyste.

omlet z masłem orzechowym i mango

Jak przygotować omlet z mango i masłem orzechowym?

Jak zapewne zauważyliście w moim przepisie nie ma dodatkowego tłuszczu do smażenia, a mimo to nasz omlet powstanie na patelni. Tak, tak, smażymy bez tłuszczu moi mili. Ale krok po kroku:

  • jajko rozbijamy tak, aby białko znalazło się w jednej misce, a żółtko w drugiej. Następnie ubijamy białko mikserem (jeżeli czyta to jakiś tradycjonalista można wybrać oczywiście scenariusz z trzepaczką) i do ubitej piany dodajemy żółtko, aby całość wymieszać
  • w tym czasie warto rozgrzać patelnię. Ja posiadam takie cudowne, do których mało co przywiera dlatego mogę sobie pozwolić na pominięcie dodatkowego tłuszczu. Jeżeli u Was pojawi się obawa, że może to nie zagrać śmiało, nie krępujcie się te kilka kalorii więcej nie powinno nikomu zrobić krzywdy
  • nasza masa ląduje na rozgrzanej patelni, a w tym czasie obieramy i kroimy mango wedle uznania
  • na koniec usmażonego omleta smarujemy masłem orzechowym, pokrywamy mango, składamy na pół i smacznego

Całość procesu da się ogarnąć w 10 minut. Jest to turbo prosty i smaczny pomysł na omleta. Dajcie koniecznie znać czy smakowało.