Sierpień 7

Omlet z jagodami – przepis

By Edwin Zasada In Śniadanie

Jak wszystko dobrze pójdzie, to w tym tygodniu dostarczę Wam kilka inspiracji na śniadaniowe omlety. Będzie smacznie, zdrowo i na 100% bardzo kolorowo. Na talerzu zaserwuję Wam kilka wersji słonych, ale nie zabraknie również moich ulubionych omletów na słodko. I od takiej wersji zacznę, dziś omlet z jagodami.

Zatem grzejcie patelnie, będzie jedzone!

Omlet z jagodami - przepis

Składniki:

  • 2 jajka (ja używam z wolnego wybiegu),
  • mała szklanka jagód (80 g),
  • 50 ml mleka z migdałów,
  • odrobina chudego twarogu (70 g),
  • pół łyżeczki miodu (5 g),
  • olej kokosowy (5 g);

Sposób przygotowania:

  • oddziel białko jaj od żółtka i ubij z nich pianę, a następnie dodaj żółtka i całość wymieszaj. Ja ułatwiam sobie całą sprawę używając miksera,
  • wrzuć do blendera jagody, dodaj mleko i zmiksuj, a następnie dodaj twaróg i miód i ponownie wymieszaj całość na małych obrotach (odrobinę jagód można zostawić do posypania gotowego omleta),
  • rozgrzej olej kokosowy na patelni, a następnie wylej jajka i smaż na małym ogniu. Gdy jajka dobrze się zetną, przekręć na drugą stronę, a następnie przykryj pokrywką,
  • wyłóż gotowego omleta na talerz, dorzuć słodkie dodatki z blendera, a całość posyp odrobiną gorzkiego kakao;

Smacznego! 

PS. a jaki jest Wasz ulubiony przepis na omleta?