Wrzesień 17

Fajny lokal w krainie kebabów – Autorskie Bistro & Cafe

By Edwin Zasada In Recenzje lokali, restauracje Warszawa

Są takie miejsca w Warszawie, gdzie jest pełno knajp, kawiarni i innych modnych lokali. Powiśle, pl. Hipstera i takie tam inne, mniej lub bardziej popularne punkty na mapie stolicy są miejscami, do których chętnie zaglądam, jednak jako mieszkaniec przeciwnej strony Wisły trochę zazdroszczę tym dzielnicom fajnych miejsc. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego Praga (tutaj jest najlepiej), Targówek czy Bródno nie dorosły jeszcze do tego klimatu. O Białołękę nie pytam, ta dzielnica dopiero się buduje.

Ja wiem, że w każdym mieście są bardziej lub mniej popularne dzielnice, ale bez przesady. Trochę podirytowany stanem rzeczy postanowiłem się porozglądać za ciekawym miejscem w swojej okolicy. Nie było łatwo, ale trafiłem póki co na jedną małą perełkę w tym towarzystwie. Wiecie, tu kebab, tam chińczyk, tu lokal nie istnieje od czasów wojny i nagle jest. Światełko w tunelu! Trafiłem na Autorska Bistro i Cafe na Targówku.

To był tak naprawdę zupełny przypadek. Trafił się dzień, w którym nie chciało mi się gotować obiadu, a musiałem ruszyć swoje szanowne cztery litery na zakupy. Zatem postanowiłem zjeść coś na mieście. I tak nogi, a dokładniej ujmując koła autobusu poniosły mnie do lokalu przy ul. Św. Wincentego.

Po przekroczeniu progu restauracjo-kawiarni, bo to chyba najlepsze określenie dla tego miejsca, zobaczyłem zimne wnętrze, które nie napawało mnie optymizmem. W lokalu aktualnie przebywały dwie Panie z pociechami intensywnie prowadzące konwersację nad filiżanką kawy. Stwierdziłem, że raz kozie śmierć. Głodny chodzić nie będę, zatem zamówiłem kawę i sięgnąłem po kartę.

Spora ilość pozycji, ale o dziwo ani wzmianki o kebabie, pizzy czy innym „regionalnym“ przysmaku. Jedynie co nie pasowało do reszty dań to burgery, ale pomyślałem, że to kwestia aktualnie trwającej mody.

Złożyłem zamówienie i patrzyłem co się stanie. Z kuchni nikt nie wybiegł do sklepu po produkty, ani nie rzucił soczystego „kurwa, nie mógł zamówić frytek?“. Szczególnie, że ich w karcie nie było. Podczas oczekiwania na jedzenie Pani podała przekąskę. Paluszki z sosem serowym. Nic wielkiego, ale jak na lokalizację, w której się znajdowałem, to było coś. Dobry znak, pomyślałem i miałem rację.

W pierwszej kolejności podano mi krem warzywny z oliwą truflową (12zł). Nie udało mi się do końca zidentyfikować, co było jej składnikami, ale była ciepła i dobra. Przez słowo dobra rozumiem, że była naprawdę smacznie przyrządzona i doprawiona jak należy. Zdecydowanie przewyższała standard jakiego się spodziewałem. Gorsze jadałem w teoretycznie lepszych lokalach.

Po pierwszym daniu przyszedł czas na coś więcej. Na stoliku zagościły placuszki z cukini podane z wędzonym łososiem i odrobiną kawioru (18zł). Rozumiecie? Targówek, kawior, Targówek, kawior… lekki szok. Ale to było pycha. No ok, kucharz mógł mocniej przyprawić te placuszki, ale i tak mega zaskoczenie. Dania głównego nie zamawiałem, ale te dwie pozycje mi zdecydowanie wystarczyły, aby ocenić kuchnię jako dobrą, a porcje właściwe do ceny.

Na deser zamówiłem ciasto marchewkowe, które okazało się tak samo dobre jak w hipsterskich knajpkach w centrum miasta. Szok.

Dlatego postanowiłem z miłą chęcią polecić Wam ten lokal. U mnie ma mocne 4, a jak będę chciał gdzieś blisko popracować na mieście, to zdecydowanie będzie to właśnie to miejsce. Wi-FI działa, lokal czysty, jedzenie spoko – czyli wszystko się zgadza.

Ja wiem, Targówek, taka mało modna dzielnica. Jednak gdyby ktoś z Was zaplątał się przypadkiem w te okolice, to mówię z czystym sumieniem – warto tam zajrzeć. Lokal funkcjonuje rok i mam nadzieję, że jeszcze długo będzie funkcjonował, a kuchnia się nie spierniczy.

Łapcie kilka fot z lokalu:

Fajny lokal w krainie kebabów – Autorskie Bistro & Cafe

Fajny lokal w krainie kebabów – Autorskie Bistro & Cafe

Fajny lokal w krainie kebabów – Autorskie Bistro & Cafe

Fajny lokal w krainie kebabów – Autorskie Bistro & Cafe

Fajny lokal w krainie kebabów – Autorskie Bistro & Cafe

Podobał się tekst? Daj lajka lub zapisz się na newsletter.