Kwiecień 4

Chrupiący banan w czekoladzie

By Edwin Zasada In Podwieczorek

Nie jestem mistrzem podwieczorków na słodko, jednak tym razem zaszalałem i mam dla Was coś ekstra. Z jednej strony same zdrowe rzeczy, a z drugiej fajna i słodka przekąska – idealna również na domową imprezę. Mowa o chrupiącym bananie w czekoladzie.

Potrzebne składniki:

– banan (120g/108kcal)

– wiórki kokosowe (3g/18kcal)

– orzechy włoskie (5g/30kcal)

– ziarna słonecznika (5g/29kcal)

– niecałe pół tabliczki gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao) (40g/212kcal)

Sposób przygotowania:

– w małym garnku podgrzej wodę, a następnie wstaw do środka miseczkę lub szklankę wypełnioną czekoladą, w ten sposób ją rozpuścisz;

– pokrój banana na trzy lub więcej części (jak sobie życzysz) i kawałek po kawałku obtocz w rozpuszczonej czekoladzie. Najlepiej będzie jak zrobisz to za pomocą łyżeczki, a banana wcześniej nabijesz na długą wykałaczkę. W ten sposób się nie pobrudzisz;

– zanim czekolada zaschnie, obtocz banana w wiórkach kokosowych, ziarnach słonecznika lub orzechach włoskich. Możesz również miksować wszystko ze sobą. Działaj jak Ci wyobraźnia podpowiada. Ja zrobiłem trzy kawałki, każdy z innym dodatkiem;

– odstaw kawałki banana do lodówki, aby czekolada przestygła do końca. Ja jej nie wykładałem na nic, tylko użyłem dodatkowej miseczki, dzięki której kawałki mogły sobie wisieć w powietrzu i spokojnie stygnąć;

To tyle, pozostaje życzyć smacznego i pochrupać odrobinę.

Chrupiący banan w czekoladzie

Chrupiący banan w czekoladzie

Chrupiący banan w czekoladzie

Spodobał Ci się tekst – daj lajka!

  • Musze wyprobowac super przepis. Wesolych Swiat pozdrawiam serdecznie beata

  • Oto tekst o tym jak w ekspresowym tempie pobudzić wszystkie kobiece zmysły i bez zbędnego gadania zagonić ją do kuchni 😉

  • Wojciech Kołacz

    Banany w kuchni biegacza to składnik do wszystkiego 🙂 od shake’ów aż po ciasta itd. 🙂